Pompen = LevenDrinkwaterproject

Onder toezicht van de stichting "Pompen is Leven" zijn, sinds haar oprichting in 1997, Ghanese medewerkers (twee boorploegen) opgeleid in het boren van waterputten. Tevens zijn smeden opgeleid in productie en installatie van pompen. Afhankelijk van de bodem worden drie boortechnieken gebruikt, de Pulsboortechniek, Rota Sludge techniek en sinds kort de Spoelboortechniek. Na voltooiing van de put wordt een touwpomp geďnstalleerd. Deze touwpomp is een efficiënte en goedkope oplossing voor kleinschalige drinkwater systemen. De touwpomp wordt lokaal gebouwd met materialen die kunnen worden verkregen in het gebied, namelijk: –ijzer, Pvc-buizen en gebruikte autobanden. De enige voorwaarde is de aanwezigheid van een werkplaats met machines voor het lassen en zagen van ijzer. In het werkgebied van “Pompen is Leven” zijn een aantal werkplaatsen en gespecialiseerde smeden. De montage van de touwpomp is eenvoudig en het is niet nodig om hiervoor speciaal gereedschap aan te schaffen. De touwpomp is tevens geschikt om op hand gegraven putten te worden geplaatst. Inmiddels heeft ”Pompen is Leven” de nodige ervaring opgedaan. Inmiddels zijn er circa 300 waterputten overgedragen aan families en beschikken hierdoor circa 70.000 mensen over gezond drinkwater.

De kracht van dit project is, dat er geen hoogwaardige westerse technologie naar Ghana is gebracht, maar een op maat gesneden oplossing wordt toegepast. De plaatselijke bevolking heeft nl. niets aan een duur en ingewikkeld apparaat omdat men het gereedschap en de kennis mist om het te onderhouden De boor- en pomptechniek die de Stichting ”Pompen is Leven” er heeft geďntroduceerd, onderscheidt zich door eenvoud. Dit vergroot de acceptatie van de bevolking en maakt het mogelijk om zelf aan het werk te gaan en nieuwe putten te maken. Door de eenvoud levert het onderhoud geen grote probleem op. Belangrijk is, dat de smeden de pompen zelf ter plaatse kunnen vervaardigen om ze vervolgens te verkopen. Hiermee komen tevens - voorlopig op bescheiden schaal - economische activiteiten op gang.

Boorploeg bij Puls-boor installatieGebruik van een touwpompSmederij met touwpomp anno 2015

Boren
Nadat de boring op diepte is wordt een dunne PVC buis met eenzelfde lengte gezet. Het onderste deel van deze buis is geperforeerd. Rond dit geperforeerde deel wordt grind gestort. De well (bron) is klaar en er kan elders een nieuwe put worden geboord. Gemiddeld staat het grondwater op zo’n negen tot twaalf meter beneden maaiveld. Met een put tot een diepte van 20 meter zal er, ook in zeer droge periodes, water zijn. Het water moet natuurlijk nog wel naar boven worden gepompt.

Touwpomp
Wat men van de pompinstallatie ziet is een velg met daar omheen een touw. In de put bevinden zich nog twee Pvc-buizen, een lange dunne, die tot beneden de waterspiegel reikt en een korte dikkere. Het geheel is verzwaard en zit aan elkaar vast. Via het dunste buisje wordt het touw naar boven gehaald, via de dikkere weer naar beneden geleid. Maar met een touwtje haalt men geen water naar boven. Vandaar dat op iedere meter twee knopen wordt gelegd, waartussen zich een plunjer bevindt. Door het in beweging houden van deze plunjers wordt het water naar boven getransporteerd.

Kosten
De gemiddelde prijs van een complete waterput, inclusief het voorafgaande geofysisch onderzoek, komt op circa € 4.750,00.

Stichting
De stichting ”Pompen is Leven” wil haar activiteiten graag continueren, met als doel een groot gebied op het arme platteland in Noord Ghana op deze manier over goed drinkwater te laten beschikken. Zij kan dit echter niet zonder uw hulp.
Als u dit prachtige werk van Pompen is Leven wilt steunen kunt u uw bijdrage storten op bankrekeningnummer NL91RABO0387014837 van de Stichting Pompen is Leven te Bennekom onder vermelding van 'drinkwater'.

Pompen is Leven is door de belasting dienst aangemerkt als ANBI.

Powered by:


Design by: Bertverbeek.nl